3 grudnia 2013

KOTLECIKI Z SOCZEWICY

Wegetariańskie kotlety z niedocenianą soczewicą!

 

Soczewica charakteryzuję się dużą ilością witamin, a szczególnie kwasu foliowego, który między innymi odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, czy pokarmowego.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego często niedocenianego produktu i nie przekonują Was jego wartości odżywcze- to na pewno przekona smak!

Dobrze przyrządzona i przyprawiona soczewica, w kompozycji z ulubionymi dodatkami warzywnymi, czy mięsnymi może stać się przysmakiem niejednego niedowiarka! ;)

Możemy spotkać się z kilkoma rodzajami soczewicy, natomiast najbardziej popularne odmiany to zielona i czerwona. Ja postanowiłam wykorzystać zieloną soczewicę do zrobienia kotlecików, które mogą być podawane jako samodzielne danie z ulubionym sosem, ale również w towarzystwie potraw mięsnych.


Składniki:
  • pół szklanki soczewicy zielonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • pół cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: suszony koper, pieprz, zioła prowansalskie, curry, słodka papryka.

Przygotowanie:
  1. Soczewicę ugotować do miękkości (czas gotowania to około 20 minut).
  2. Następnie pokroić w drobną kostkę cebulę i zeszklić ją na oliwie z oliwek.
  3. Ugotowaną soczewicę zmiksować, ale jedynie kilka sekund! Tak, by NIE powstała jednolita masa.
  4. Do soczewicy dodać cebulę, jajko oraz otręby i porządnie wymieszać.
  5. Całość przyprawić do smaku dobranymi przez siebie przyprawami (ja użyłam tych wyżej wymienionych).
  6. Uformować niezbyt duże kotleciki i piec przez około 20 min w 170 stopniach.
 *Świetnie nadają się również jako "wkładka" do kanapki, którą można zabrać do pracy na drugie śniadanie ;) Polecam wtedy uformowanie nieco większych kotletów, a co za tym idzie trzeba pamiętam aby potrzymać je w piekarniku kilka minut dłużej ;)


Kalorie:
Całość (12 kotletów)- ok. 480kcal
1 kotlet- ok. 40kcal