Wegetariańskie kotlety z niedocenianą soczewicą!
Soczewica charakteryzuję się dużą ilością witamin, a szczególnie kwasu foliowego, który między innymi odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, czy pokarmowego.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego często niedocenianego produktu i nie przekonują Was jego wartości odżywcze- to na pewno przekona smak!
Dobrze przyrządzona i przyprawiona soczewica, w kompozycji z ulubionymi dodatkami warzywnymi, czy mięsnymi może stać się przysmakiem niejednego niedowiarka! ;)
Możemy spotkać się z kilkoma rodzajami soczewicy, natomiast najbardziej popularne odmiany to zielona i czerwona. Ja postanowiłam wykorzystać zieloną soczewicę do zrobienia kotlecików, które mogą być podawane jako samodzielne danie z ulubionym sosem, ale również w towarzystwie potraw mięsnych.
Składniki:
- pół szklanki soczewicy zielonej
- 1 jajko
- 1 łyżka otrąb pszennych
- pół cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: suszony koper, pieprz, zioła prowansalskie, curry, słodka papryka.
Przygotowanie:
- Soczewicę ugotować do miękkości (czas gotowania to około 20 minut).
- Następnie pokroić w drobną kostkę cebulę i zeszklić ją na oliwie z oliwek.
- Ugotowaną soczewicę zmiksować, ale jedynie kilka sekund! Tak, by NIE powstała jednolita masa.
- Do soczewicy dodać cebulę, jajko oraz otręby i porządnie wymieszać.
- Całość przyprawić do smaku dobranymi przez siebie przyprawami (ja użyłam tych wyżej wymienionych).
- Uformować niezbyt duże kotleciki i piec przez około 20 min w 170 stopniach.
Kalorie:
Całość (12 kotletów)- ok. 480kcal
1 kotlet- ok. 40kcal