7 kwietnia 2018

BABECZKI OWSIANE - KULINARNY RECYKLING

Bardzo lubię takie przepisy, w których wykorzystuję "resztki" po przygotowaniu soków, wywarów lub mleka roślinnego. Ostatnio namiętnie produkuję mleko owsiane, które ubóstwiam! Pozostaje mi po jego przygotowaniu pulpa owsiana, a z niej przygotowuję babeczki! I to nie byle jakie, bo kakaowe z orzechami! :)



Składniki:

  • 6 łyżek pulpy owsianej (po mleku owsianym)

  • 1 szklanka mleka owsianego

  • 2 jajka

  • 2 banany

  • 6 łyżek płatków jęczmiennych

  • 2 łyżki kakao

  • Orzechy włoskie


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz orzechów dokładnie ze sobą zblenduj.

  2. Masę przelej do foremek, na wierzchu każdej babeczki ułóż orzechy włoskie.

  3. Babeczki piecz około 25 minut w 190 stopniach.


Kalorie:

Całość (12 babeczek) -ok. 1105kcal

1 babeczka – ok. 92kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.