7 lipca 2015

TRUSKAWKOWE CIASTO LODOWE Z LUCUMĄ

Upały nie odpuszczają, więc i ja nie przestaję się chłodzić pysznymi lodowymi słodkosciami!
Lody goszczą u mnie prawie codziennie, ale pomyślałam, aby pójść o krok dalej i przygotować lodowe ciasto!

Od razu po tej myśli kolejnym pomysłem było wykorzystanie orzechów nerkowca i w ten sposób powstał lodowy nernik z truskawkami! To ciasto przebija chyba wszystkie do tej pory przygotowane przeze mnie nerniki!


Składniki:
Spód
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 garść daktyli
Masa
  • 300g nerkowców
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 2 łyżki lucumy
  • garść mrożonych truskawek
Polewa 
  • garśc świezych truskawek
  • 1 łyżka lucumy
  • listki mięty

Przygotowanie: 
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, po czym odcedzić i zblendować na mus.
  2. Orzechy zmielić i dodać do daktyli- dokładnie połączyć.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. Nerkowce namoczyć (co najmniej 4 godziny), następnie zblendować na gładki krem z mleczkiem kokosowym, lucumą i mrożonymi truskawkami.
  2. Wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i odstawić do zamrożenia.
Polewa
  1. Świeże truskawki zblendować z dodatkiem lucumy. 
  2. Musem polać gotowe ciasto i udekorować listkami mięty. 
Uwaga- nie można się oprzeć i trudno skończyć na jednym kawałku! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 2560kcal
1 kawałek- ok. 160kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiAkcja lodowa 2015