Mogę zdecydowanie stwierdzić, że nasiona chia (zwane również szałwią hiszpańską) są lepsze niż len, czy tapioka- nie tylko pod względem smakowym, ale również zdrowotnym. Kilka przykładowych dobrodziejstw jakie niosą za sobą dla naszego organizmu:
- ułatwiają odchudzanie, sprawiają, że mamy poczucie sytości;
- posiadają trzykrotnie więcej kwasów Omega-3, niż łosoś;
- namoczone idealnie nawadniają organizm;
- zalecane dla diabetyków, ponieważ utrzymują stały poziom cukru we krwi.
Można by długo wymieniać, ale najlepiej po prostu spróbować!
Postawiłam na lekko urozmaiconą prostotę i stworzyłam pyszny pudding.
Składniki:
- 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
- woda z 1 kokosa
- 4 łyżki puree z pieczonej dyni
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- kilka jagód goji
- Nasiona chia zalać wodą kokosową i odstawić na co najmniej 4 godziny (najlepiej całą noc- w lodówce).
- Do szklanki nałożyć chia, następnie jogurt naturalny, puree z dyni i całość posypać wiórkami kokosowymi oraz jagodami goji.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (2 puddingi)- ok. 420kcal
1 pudding- ok. 210kcal