26 listopada 2013

PIZZA Z POLENTY

Bardzo prosta w wykonaniu i smaczna, a do tego niskokaloryczna... ;) Jest to dobry sposób, gdy nachodzi nas nieodparta chęć na pizzę!



Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kukurydzianej
  • wywar warzywny
  • pół puszki pomidorów krojonych
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka
  • dodatki do pizzy
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować w wywarze, tak by wchłonęła cały płyn. Oczywiście cały czas musimy mieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Na jedną łyżkę kaszy dajemy 3-4 łyżki wywaru.
  2. Tak ugotowaną kaszę wyłożyć do naczynia, w którym będziemy podawać pizzę. Odłożyć do zastygnięcia.
  3. Teraz zabieramy się za bardzo prosty sos. Pomidory z puszki przesmażamy z przyprawami, by utworzył się gęsty sos (ewentualnie można dodać troszkę koncentratu).
  4. Na polentę, czyli nasz spód wykładamy sos oraz wszystkie dodatki. U mnie były to: marchewka, groszek, plastry pomidora oraz uprażone ziarna słonecznika.
  5. Całość można na koniec włożyć jeszcze na 10 minut do piekarnika, by zapiec wszystko razem.
Dodatki zależą tylko i wyłącznie od naszej zachcianki, bądź od tego czym akurat dysponujemy. Świetnie sprawdzą się pieczarki, czy wędlina.  Jeżeli nie wyobrażacie sobie pizzy bez sera, dobrym pomysłem będzie ułożenie plastrów mozzarelli czy wiórków parmezanu na wierzch.

Kalorie:
Całość(4 porcje)- ok. 450kcal
1 porcja- ok. 113kcal