3 maja 2019

ORZEŹWIAJĄCY MAKARON RYŻOWY NA SŁODKO

Większość osób makaron ryżowy kojarzy z charakterystyczną, wytrawna kuchnią azjatycką. A ja wpadłam na pomysł, aby tego delikatnego w smaku produktu użyć do przygotowania posiłku na słodko!



Składniki:

  • 50 g makaronu ryżowego

  • 1 zielone jabłko

  • garść świeżej mięty

  • 1 łyżeczka miodu

  • pół cytryny

  • pół łyżeczki cynamonu

  • 2 szklanki mleka ryżowego

  • garść orzechów nerkowca


Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź.

  2. W garnku podgrzej mleko ryżowe z dodatkiem cynamonu, a następnie dodaj makaron - przełóż do miseczek.

  3. Jabłko pokrój w kostkę i wymieszaj z posiekaną miętą, miodem oraz sokiem z cytryny - nałóż na gotowy makaron, dodatkowo udekoruj nerkowcami.


Kalorie:

Całość (2 porcje) - ok. 840kcal

1 porcja - ok.  420kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.