9 września 2018

MAKARON GRYCZANY Z SOCZEWICĄ I KREMOWYM SOSEM

Danie idealne, żeby wrzucić do pojemnika i zabrać je do pracy.

Nawet po odgrzaniu nie traci na smaku :)



Składniki:

  • 500g makaronu gryczanego rurki

  • 250g czerwonej soczewicy

  • 1 brokuł

  • kawałek dyni

  • 3 łyżki słonecznika

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 szklanki mleka ryżowego

  • 4 łyżki płatków drożdżowych

  • przyprawy: sól himalajska, majeranek

  • pestki dyni


Przygotowanie:

  1. Makaron i soczewicę ugotuj.

  2. Kawałki dyni oraz brokuła upiecz w piekarniku (180 stopni/15 minut).

  3. Namoczony wcześniej słonecznik zblenduj z czosnkiem, płatkami drożdżowymi, przyprawami oraz mlekiem ryżowym.

  4. Wszystkie składniki połącz ze sobą, gotowe danie posyp pestkami dyni.\


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 3430kcal

1 porcja – ok. 572kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.