5 stycznia 2015

BABECZKI Z KASZY KUKURYDZIANEJ Z ŻURAWINĄ

Kolejna mała innowacja, czyli wykorzystanie kaszy (a nie MĄKI!) kukurydzianej w wypiekach!
Zrobiłam babeczki dodając troszkę żurawiny, która świetnie przełamała ich smak :)


Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 białko jajka 
  • 1/2 dużego banana
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Mleko zblendować ze stevią i bananem.
  2. Do miski dołożyć kaszę, żurawinę- wymieszać i odstawić do napęcznienia (15-20 minut).
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z całością.
  4. Masę przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 30- 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Babeczki są wprost rewelacyjne! Na wierzchu mają chrupiącą skorupkę, a w środku są delikatne i puszyste :)
 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 440kcal
1 babeczka- ok. 55kcal

Niskokaloryczny styczeń