Czemu by nie przygotować takich uroczych, słodkich ciasteczek w wersji zdrowej i nie zajadać się nimi ze świadomością, że nie tylko świetnie smakują, ale również pozytywnie wpływają na nasz organizm?
Po raz kolejny podjęłam to wyzwanie i tak powstały ciasteczka daktylowe, przełożone kremem oczywiście jaglanym! :)
Składniki:
Ciasteczka
- 4 łyżki mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 15 suszonych daktyli
- 1 łyżeczka karobu
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka stevi
Ciasteczka
- Daktyle sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować.
- Dodać mąkę migdałową i karob, dokładnie wymieszać.
- Uformować z masy małe kuleczki, każdą lekko spłaszczyć.
- Ciasteczka piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem.
- Gotowe ciasteczka przełożyć nadzieniem z kaszy.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (10 ciasteczek)- ok. 670kcal
1 ciasteczko- ok. 67kcal