22 maja 2019

WIOSENNY MAKARON Z PASTERNAKIEM



Składniki:

  • 300 g makaronu z młodym jęczmieniem

  • 3 pasternaki

  • 2 pęki botwiny

  • 240 g czerwonej fasoli (konserwowej lub ugotowanej)

  • trochę pestek dyni

  • trochę orzechów włoskich

  • 1 awokado

  • sok z połowy cytryny

  • 3 łyżki oliwy

  • przyprawy: imbir, sól, pieprz, czosnek


Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.

  2. Na patelni podduś z przyprawami botwinę, a następnie gdy puści lekko wodę dodaj fasolę.

  3. Pasternak obierz, pokrój na plasterki, wymieszaj z oliwą oraz solą i upiecz w temperaturze 190 stopni (20 minut).

  4. Gotowy pasternak dodaj na patelnię wraz z makaronem.

  5. Całość wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.

  6. Gotowy makaron posyp pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz podaj z rozgniecionym z sokiem z cytryny awokado.


Kalorie:

Całość (5 porcji) - ok. 2675kcal

1 porcja - ok. 535kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.