Jednak wiele "kupnych" granoli to sam cukier i utwardzany tłuszcz, a niestety próżno w nich szukać prawdziwych wartości odżywczych...
Dlatego, jak tylko nachodzi mnie ochota na granolę to robię ją sama!
To naprawdę nic trudnego, a dodatkowo można poszaleć i dodać do niej nasze ulubione bakalie, czy owoce :)
Moja dzisiejsza granola to połączenie szczególnie bananów z kaszą jaglaną i kilkoma innymi pysznymi produktami.
Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 2 szklanki kaszy jaglanej preparowanej
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki syropu z agawy
- garść orzechów laskowych
- garść płatków migdałowych
- 2 łyżki jagód goji
- garść daktyli suszonych
- garść żurawiny suszonej
- 2 łyżki morwy białej suszonej
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować na sypko.
- Banany zblendować, dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć na blaszkę i piec około 25 minut w 170 stopniach (podczas pieczenia, co jakiś czas wymieszać granolę).
- Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 1595kcal
1 porcja- ok. 160kcal