2 sierpnia 2015

JAGLANA GRANOLA BANANOWA

Kto z nas nie lubi słodkiej chrupiącej granoli? Taka granola z jogurtem i owocami to śniadanie idealne- szybkie i smaczne! :)

Jednak wiele "kupnych" granoli to sam cukier i utwardzany tłuszcz, a niestety próżno w nich szukać prawdziwych wartości odżywczych...

Dlatego, jak tylko nachodzi mnie ochota na granolę to robię ją sama!
To naprawdę nic trudnego, a dodatkowo można poszaleć i dodać do niej nasze ulubione bakalie, czy owoce :)

Moja dzisiejsza granola to połączenie szczególnie bananów z kaszą jaglaną i kilkoma innymi pysznymi produktami.


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 szklanki kaszy jaglanej preparowanej
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • garść orzechów laskowych
  • garść płatków migdałowych
  • 2 łyżki jagód goji
  • garść daktyli suszonych
  • garść żurawiny suszonej
  • 2 łyżki morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować na sypko.
  2. Banany zblendować, dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  3. Przełożyć na blaszkę i piec około 25 minut w 170 stopniach (podczas pieczenia, co jakiś czas wymieszać granolę).
  4. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Ja zdecydowała się na przygotowanie deseru z użyciem tej granoli- dodałam kilka truskawek, brzoskwinie i jogurt naturalny. Smakowało rewelacyjnie! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 1595kcal
1 porcja- ok. 160kcal