29 grudnia 2019

KREM Z BURACZKÓW Z GRZYBAMI



Składniki:


  • burak - 630 g
  • ziemniak - 450 g
  • zakwas z buraków - 700 g
  • podgrzybki suszone - 20 g
  • gruszka - 260 g
  • olej z pestek dyni - 20 g
  • jogurt naturalny - 150 g
  • jajo - 6 szt.
  • napój owsiany - 120 g
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • majeranek - 1/2 łyżeczki


Przygotowanie:

  1. Grzyby (jeśli masz suszone to namocz przez kilka godzin) ugotuj. Następnie wyjmij je, a w powstałym wywarze ugotuj buraki i ziemniaki.
  2. Gdy warzywa zmiękną dodaj gruszkę, przyprawy, zakwas, napój owsiany i wszystko razem zblenduj na krem.
  3. Gotowy krem wymieszaj z posiekanymi grzybami, a następnie przełóż na talerz, polej odrobiną oleju z pestek dyni, posyp pestkami dyni, ułóż kleks z jogurtu oraz przekrojone w pół i ugotowane jajo.
Kalorie:
całość (6 porcji) - ok. 1940 kcal
1 porcja - ok. 323 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.