7 lutego 2015

MLECZNA KANAPKA "LIGHT"

Zapewne kojarzycie "sklepową" mleczną kanapkę. W szczególności przepadają za nią dzieci, ale znam również niejednego dorosłego, który po nią sięga.
Oczywiście jej skład pozostawia wiele do życzenia, jednak smak jest niczego sobie.

Rozpływający się w ustach, mleczny i delikatny krem schowany pomiędzy dwoma kawałkami kakaowego ciasta- brzmi nieźle?

Dlatego postanowiłam wykonać jej domową i dietetyczną wersję, która naprawdę jest "light" :)


Składniki:
Ciasto
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 dojrzały banan
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka stevi
Masa
  • 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 300ml mleka
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  2. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  3. Masę przełożyć do foremek o dowolnym kształcie (na wysokość 0,5cm) i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Masa
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku i stevi (do wchłonięcia całego płynu przez kaszę).
  2. Ugotowaną kaszę zblendować na bardzo gładki krem z nerkowcami.
  3. Na kawałek gotowego kawałka ciasta nałożyć masę i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta.
Zachęcam do przygotowania takich zdrowych kanapek dla Waszych pociech albo może i dla Was samych? :)
Ktoś się skusi? :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 kanapek)- ok. 690kcal
1 kanapka- ok. 86kcal

(Nie) nudna kanapka ed II