15 września 2018

WEGAŃSKI OBIAD NA CAŁEGO

Bo jak weekend do trzeba zaserwować sobie porządny domowy obiad :)



Składniki:

Kotlety

  • 200g kaszy jaglanej

  • 200g czerwonej soczewicy

  • 2 buraki

  • przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, majeranek, pieprz, sól


Dodatki

  • 1kg ziemniaków

  • kilka łyżek mleka ryżowego

  • trochę płatków drożdżowych

  • ogorki kiszone

  • kapusta kiszona

  • guacamole

  • szczypiorek


Przygotowanie:

Kotlety

  1. Kaszę jaglaną oraz soczewicę ugotuj, odcedź, a następnie wymieszaj.

  2. Do tej mieszanki zetrzyj na dużych oczkach buraki i dodaj przyprawy.

  3. Mase porządnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie uforuj kotlety, które piecz przez około 25 minut w 190 stopniach.


Dodatki

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie utłucz z mlekiem ryżowym i płatkami drożdżowymi.

  2. Na talerz wyłóż gotowe kotletu, ziemniaki, ogórki, kapustę i guacamole – całość posyp szczypiorkiem.


Kalorie:

Całość (6 obiadów) – ok. 2900kcal

1 obiad – ok. 483kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.