Z nieco niebanalnymi dodatkami, bo lekko chrupiącymi, wytrawnymi ciasteczkami z amarantusa i bardzo delikatnym, kremowym sosem z batatów!
Co tu dużo pisać, po prostu było pycha! :)
Składniki:
- 50g makaronu gryczanego z mąką z batatów
- 1 batat
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 6 łyżek amarantusa
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżka mąki sojowej
- koperek
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- przyprawy : oregano, curry, papryka słodka, sól himalajska różowa
- Amarantus ugotować i ostudzić, następnie wymieszać z czarnym sezamem i mąką sojową oraz solą.
- Z masy uformować małe kuleczki (podczas pieczenia staną się płaskie) i piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Batata ugotować i zblendować do konsystencji gładkiego kremu, po czym wyłożyć na patelnię, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i koperek- całość dusić kilka minut.
- Makaron ugotować i odcedzić.
- Gotowy makaron podawać z sosem batatowym i ciasteczkami- całość posypać prażonymi na suchej patelni teflonowej ziarnami słonecznika i pestkami dyni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 830kcal
1 porcja- ok. 415kcal