12 grudnia 2014

CYKORIA ZAPIEKANA Z SOSEM POMIDOROWYM

Podczas szału świątecznych słodkości, coś dla odmiany- cykoria zapiekana z sosem pomidorowym i podana z aromatycznym czarnym ryżem i pieczoną dynią :)

Danie bardzo lekkie, ale w smaku ciekawe :)


Składniki:
  • 2 cykorie
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 8 łyżek czarnego ryżu
  • 300g dyni piżmowej
  • przyprawy: papryka słodka, oregano, bazylia,  sól morska, pieprz (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Cykorie obgotować przez 2-3 minuty i przekroić wzdłuż na pół.
  2. Pomidory poddusić na patelni z przyprawami, tak aby powstał gęsty sos.
  3. Cykorie ułożyć na blaszce i polać sosem, a następnie zapiekać przez około 25 -30 minut (powinny być lekko chrupkie, ale w środku wilgotne).
  4. Zapieczone cykorie podawać z ugotowanym czarnym ryżem i ugrillowaną dynią.
Prosto i smacznie, a przy tym jak dietetycznie :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 420kcal
1 porcja- ok. 105kcal

Wegetariański obiad IV