21 maja 2016

CIASTO KOKOSOWE Z RABARBAREM

Rabarbar nie zawsze był jednym z moich ulubionych produktów sezonowych.
Kwaskowaty smak bardzo mnie do niego zniechęcał, ale niepotrzebnie.Wystarczy połączyć go z odpowiednimi składnikami, a nabiera charakteru i znakomicie urozmaica dania, szczególnie te słodkie ;)

Zastanawiałam się zatem jak go wykorzystać, aby ponownie się do niego nie zrazić. Postanowiłam upiec ciasto z mąki kokosowej, słodzone ksylitolem! Był to świetny wybór!

Mocno kokosowy smak przełamany rabarbarem to coś pysznego :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu (pudru) (Green Essence)*
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
  • 2 łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
  1. Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo 2 łyżki ksylitolu.
  2. Następnie (zmniejszając obroty) dodawać kolejno wszystkie żółtka.
  3. Na koniec dodać mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać (bez blendowania).
  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać kawałki obranego i posiekanego rabarbaru oraz posypać całość 1 łyżką ksylitolu.
  5. Ciasto piec około 25 minut w 180 stopniach- po upieczeniu odstawić do ostudzenia, przed podaniem posypać 1 łyżką ksylitolu.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 620kcal
1 kawałek- ok. 52kcal