10 sierpnia 2015

NALEŚNIKI KASZTANOWE

Zupełnie zapomniałam, że gdzieś w głębi szafki posiadam mąkę kasztanową, którą swoją drogą bardzo lubię za jej wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Zatem, jak już sobie o niej przypomniałam to bez większego namysłu postanowiłam coś z niej stworzyć. Oczywiście ze względu na panujące upały nie miałam ochoty na włączanie piekarnika, po czym pomyślałam o naleśnikach :) I był to dobry pomysł!

Naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Podałam je ze świeżymi owocami oraz domowymi lodami- smakowało rewelacyjnie :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 1 białko jajka
  • 150ml wody mineralnej
  • dodatki (świeże owoce i domowe lody)
Przygotowanie:
  1. Białko zblendować z wodą, dodać mąkę kasztanową i z tapioki, dokładnie wymieszać.
  2. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie (bez dodatków):
Całość (5 naleśników)- ok. 235kcal
1 naleśnik- ok. 47kcal

Letnie owoce