Dzisiaj serwuję kokosowego mega omleta! Jest bardzo sycący, dość gruby i mogłabym w zasadzie rzec, iż przypomina bardziej ciasto z patelni, niż omleta ;)
Składniki:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 10g cukru trzcinowego z wanilią
- 1 łyżeczka masła ghee
- 1 łyżka masła orzechowego
- trochę malin
- trochę borówek
- trochę jeżyn
- 1 kostka czekolady kokosowej
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszając dodać żółtka i cukier.
- Do całości dodać mąkę wymieszaną z mlekiem- delikatnie wymieszać.
- Rozgrzać patelnię z łyżeczką masła ghee i wylać ciasto- smażyć z obu stron (pod przykryciem).
- Gotowy omlet posmarować masłem orzechowym, na wierzchu ułożyć owoce i kostkę czekolady.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 omlet/2 porcje)- ok. 755kcal
1 porcja- ok. 378kcal