4 stycznia 2015

MOCNO SŁODKIE MUFFINY JAGLANE

Dzięki daktylom i bananowi są super słodkie, ale... naturalnie! Ich bazą jest królowa kasz, czyli niezwykle bogata w składniki odżywcze kasza jaglana! Bez obaw można się nimi zajadać :)

Idealnie komponuje się z nimi mus truskawkowy, który trochę przełamuje ich słodki smak :)


Składniki:
  • 10 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki komosy ryżowej (zmielonej na mąkę)
  • 2 łyżki płatków wielozbożowych (zmielonych na mąkę)
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • garść daktyli
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie do wchłonięcia całego płynu.4
  2. Daktyle sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zblendować na daktylową masę.**
  3. Ostudzoną kaszę zblendować z pozostałymi składnikami.
  4. Masę przełożyć do sylikonowych foremek i piec 40- 45 minut w temperaturze 180 stopni.
**Daktyle warto sparzyć wrzątkiem, ponieważ wówczas są bardziej miękkie i lepiej się blendują. Ponadto w przypadku suszonych daktyli zazwyczaj używane są substancje konserwujące, które podczas sparzenia i namoczenia zostaną wypłukane.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 1200kcal
1 muffin- ok. 100kcal

Niskokaloryczny styczeń