13 stycznia 2015

CIECIERZYCOWA TARTA Z MUSEM DYNIOWYM I POMIDORKAMI

Tak jak obiecałam długo nie trzeba było czekać na kolejną potrawę, w której wykorzystałam mąkę z ciecierzycy. Pisałam już o jej walorach smakowych oraz prozdrowotnych (bezglutenowa, dietetyczna).

Świetnie sprawdziła się w formie kruchego ciasta, z dodatkiem tahini smakowała obłędnie. Oba te smaku świetnie ze sobą współgrały :)

Mus wykonałam na bazie ryżu brązowego i dyni, którą jak zapewne wszyscy wiedzą, uwielbiam! :)


Składniki:
Spód
  • 9 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli sezamowej
Mus
  • 1/2kg dyni hokkaido
  • 3 łyżki brązowego ryżu
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • bulion warzywny
  • 1 łyżeczka białego i czarnego sezamu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: garam masala, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
Spód
  1. Mąkę z ciecierzycy połączyć z tahini, wodą i solą sezamową- wyrobić ciasto.
  2. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i ponacinać nożem.
  3. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Mus
  1. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i zapiec w piekarniku (15min/170stopni).
  2. Dynię obrać ze skórki, pokroić i ugotować w bulionie warzywnym, po czym odcedzić.
  3. Ryż ugotować i odcedzić.
  4. Ugotowaną dynię zblendować na mus z dodatkiem ryżu i przypraw.
  5. Gotowy mus przełożyć na upieczony wcześniej spód, na wierzchu ułożyć pomidorki, a całość posypać ziarenkami sezamu.

Warto spróbować, nie pożałujecie!! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 910kcal
1 kawałek- ok. 91kcal

Tarta słodka czy wytrawna?Niskokaloryczny styczeń