13 października 2017

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I MIECHUNKĄ

Polskie słodkie jabłka to nasz skarb!

Sezon w pełni, więc korzystajmy z tego!

Desery, sałatki, ciasta... lista jest długa. Ja sięgam po nie kilogramami i wykorzystuję przy każdej okazji :)



Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 1/2 szklanki mąki z brązowego ryżu

  • szczypta soli

  • 2 łyżki tahini

  • 2 duże banany

  • 2 jabłka

  • garść miechunki

  • szczypta cynamonu




Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj z solą, a następnie dodaj zblendowane banany i tahini - wyrób ciasto.

  2. Większą część ciasta wyłóż na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia).

  3. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z miechunka i cynamonem.

  4. Tak przygotowane owoce wyłóż na spód (dociskając wszystko).

  5. Na wierzch wyłóż resztę ciasta w formie kruszonki.

  6. Ciasto piecz około 25 minut w 170 stopniach.


Kalorie:

Całość (20 kawałków) - ok. 1260kcal

1 kawałek - ok. 63kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.