29 września 2018

SERNIK Z TOFU, BRZOSKWINIAMI I MIĘTĄ

Wegańska i zdrowa wersja tradycyjnego sernika na kruchym spodzie. Nie smakuje tak samo, bo zawiera inne składniki, jednak według mnie jest pyszna i nie tęskno mi za tradycyjną wersją tego ciasta! :)



Składniki:

Spód i kruszonka

  • 8 łyżek mąki kukurydzianej

  • 3 łyżki mąki migdałowej

  • 2 łyżki mąki kokosowej

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • 5 łyżek mleka sojowego


Masa

  • 300g tofu naturalnego

  • sok z połowy cytryny

  • 2 brzoskwinie

  • kilka listków świeżej mięty

  • 4 łyżki ksylitolu

  • pół łyżeczki wanilii

  • 1/3 szklanki mleka sojowego




Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą wymieszaj i wyrób ciasto.

  2. Dwie trzecie powstałego ciasta wyłóż na spód blaszki.

  3. Tofu zblenduj z mlekiem sojowym, sokiem z cytryny, 3 łyżkami ksylitolu i wanilią.

  4. Brzoskwinie pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni wraz z łyżka ksylitolu i posiekaną miętą – tak podsmażone brzoskwinie wymieszaj razem z masą z tofu.

  5. Powstałą masę sernikową wyłóż na wcześniej przygotowany spód, na wierzch wyłóż kruszonkę z pozostałej części ciasta.

  6. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.


Kalorie:

Całość (16 kawałków) – ok. 1325kcal

1 kawałek – ok. 83kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.