12 listopada 2015

PIEROGI KUKURYDZIANE Z FARSZEM Z BATATÓW I WAKAME

Dzisiaj rewolucyjne pierogi! Bezglutenowe! Bez grama tłuszczu! A smakują jak te "tradycyjne"!


Podjęłam próbę przygotowania pierogów z mąki kukurydzianej i... z dumą stwierdzam, że próba się powiodła! Pierogi wyszły rewelacyjne! Oczywiście farsz nie mógł być tradycyjny, ponieważ jak to ja- musiałam pokombinować. Całość zdecydowanie do powtórzenia! :)



Składniki:
Farsz
  • 1 mały batat
  • 1 łyżka wodorostów wakame
  • 1 łyżka ziaren lnu
  • listki mięty
  • przyprawy: papryka słodka, sól himalajska
Ciasto
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • dodatkowo: mąka kukurydziana do wałkowania ciasta
Przygotowanie:
Farsz
  1. Wodorosty wakame namoczyć w wodzie (30 minut), po czym wymienić wodę i gotować je do miękkości (20 minut), a następnie posiekać na drobno.
  2. Batata obrać ze skórki i ugotować, następnie wystudzić i rozgnieść z dodatkiem przypraw oraz wodorostów.
Ciasto

  1. W mące zrobić zagłębienie i wlać wodę, jednocześnie stopniowo wyrabiając ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką) i wykroić koła.
  3. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i zakleić brzegi, które przed tym lekko zwilżyć wodą.
  4. Pierogi wrzucić delikatnie do gotującej się wody i gotować przez około 2-3 minut do ich wypłynięcia.
  5. Gotowe pierogi podać z listkami mięty i ziarnami lnu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (15 pierogów)- ok. 630kcal
1 pieróg- ok. 42kcal