7 października 2018

JESIENNA GRANOLA

Uwielbiam domową granolę! Robię ją kilka razy w miesiącu, w takich ilościach, że zajadam się nią przy okazji każdego śniadania oraz deseru!

Do smoothie bowl, deserów, mleka oraz jogurtu!



Składniki:

  • 200g płatków owsianych

  • 4 łyżki słonecznika

  • 4 łyżki pestek dyni

  • 200g orzechów laskowych

  • 5 łyżek lnu

  • 300g moreli suszonych

  • 8 łyżek kaszy gryczanej niepalonej

  • przyprawy: kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki

  • 2 łyżki miodu




Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, posiekane orzechy laskowe, len, przyprawy oraz miód.

  2. Powstałą mieszankę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut w 180 stopniach (w między czasie przemieszaj 2 razy).

  3. Upieczoną mieszankę wymieszaj z posiekanymi morelami i kaszą gryczaną.


Kalorie:

Całość (13 porcji) – ok. 3850kcal

1 porcja – ok. 296kcal