1 czerwca 2015

OWSIANE TARTY Z KREMEM KAKAOWYM I TRUSKAWKAMI

Wege, fit, dietetyczne, bezglutenowe!

 

Codziennie kuszą mnie swoim wyglądem i cudownym zapachem polskie truskawki. No i oczywiście codziennie ulegam tej pokusie! 

A dzisiaj były dodatkiem do dietetycznych tart, które są nie tylko zdrowe, ale i pyszne oraz sycące :)

Treściwe owsiane spody oraz już wcześniej sprawdzony przeze mnie krem na bazie kaszy gryczanej to super połączenie, a truskawki to tylko kropka nad "i" :)


Składniki:
Spód
  • 6 łyżek płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 5 fig suszonych firmy OWOCOWY RAJ)*
Krem
  • 4 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 banana
  • 2 łyżeczki stevi
  • truskawki
  • kruszone ziarno kakao
Przygotowanie:
Spód 
  1. Figi sparzyć wrzątkiem, namoczyć i zblendować.
  2. Płatki owsiane lekko rozdrobnić (ale nie na mąkę), po czym połączyć z figami i wyrobić ciasto.
  3. Małe formy na tarty wyłożyć masą i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Krem
  1. Kaszę gryczaną ugotować w wodzie, a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z bananem, stevią i kakao, po czym wyłożyć na wcześniej przygotowane spody.
  3. Na wierzch poukładać truskawki i posypać kruszonym ziarnem kakao.
Zdrowe i pyszne- 2 w 1! Wiosenne tarty gotowe! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 tarty)- ok. 712kcal
1 tarta- ok. 356kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja