Składniki:
- jajka - 3 szt.
- banan dojrzały - 1 szt.
- syrop klonowy - 3 łyżki
- napój owsiany - 250 ml
- cynamon - 1 szczypta
- kardamon - 1 szczypta
- zmielone goździki - 1 szczypta
- mąka pszenna pełnoziarnista - 6 łyżek
- mąka z komosy ryżowej - 2 łyżki
- mąka kukurydziana - 2 łyżki
- śliwki świeże - 5 szt.
- krem kakaowy - 6 łyżek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz śliwek dokładnie ze sobą zblenduj.
- Ze śliwek wyciągnij pestki, pokrój je na drobno i wmieszaj w masę.
- Masę przełóż do foremek (najlepiej sylikonowych) i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
- Każdą babeczkę posmaruj zdrowym kremem kakaowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.