23 kwietnia 2015

LEKKIE OMLETY Z KREMEM KOKOSOWYM

Zazwyczaj, jak mam ochotę na coś słodkiego to zabieram się za pieczenie!
Ale nie tym razem :) Postanowiłam zrobić lekkie omlety w dwóch wersjach, ale obie podane z delikatnym kremem ryżowym.
To był świetny pomysł :)


Składniki:
Omlety
  • 3 łyżki mąki ryżowej 
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżeczka stevi
Krem
  • 5 łyżek płatków ryżowych
  • 1 szklanka mleka (napoju) kokosowego
  • 1/2 laska wanilii (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
Przygotowanie:
Krem
  1. Płatki ryżowe ugotować w mleku ze stevią i wydrążonym miąższem z laski wanilii.
  2. Ugotowane płatki ostudzić i zblendować na gładki krem.
Omlety
  1. Banana zblendować, białka ubić na sztywną pianę ze stevią i delikatnie wymieszać oba składniki z mąkami.
  2. Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać karob i wymieszać.
  3. Na suchej teflonowej patelni smażyć omlety z obu stron (pod przykryciem).
  4. Gotowe omlety podawać z kremem i ulubionymi owocami, posypane cukrem pudrem trzcinowym.
Smacznego!

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 omlety)- ok. 425kcal
1 omlet- ok. 106kcal