15 listopada 2015

CIASTO "RODZYNKOWIEC" Z NERKOWCÓW

Prosto z Zakynthos! :)

Kolejne greckie wspomnienia w postaci małym, ciemnych i przesłodkich rodzynek z wyspy Zakynthos!
Długo się zastanawiałam jak je spożytkować i postanowiłam, że wykorzystam je do przygotowania jednego moich ulubionych ciast- raw sernika z nerkowców!

Ciasto składa się jedynie z 4 składników, a efekt jest powalający! :)


Składniki:
Spód
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 3 garście rodzynek
Masa
  • 250g orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 3 garście rodzynek

Przygotowanie:
Spód
  1. Rodzynki namoczyć, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Mus rodzynkowy wymieszać z amarantusem i przełożyć na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia)- odstawić do schłodzenia.
Masa 
  1. Nerkowce namoczyć (co najmniej 4 godziny), po czym zblendować na bardzo gładki krem z dodatkiem stałej części mleczka kokosowego.
  2. Do masy dodać 2 garście rodzynek i wymieszać- masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Całość dodatkowo posypać 1 garścią rodzynek i ponownie odstawić do schłodzenia.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2640kcal
1 kawałek- ok. 220kcal