22 listopada 2018

KRUCHE CIASTECZKA Z KREMEM I MANGO



Składniki:

Ciasteczka

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej

  • 1 banan

  • 3 łyżki masła orzechowego


Krem

  • 100g kaszy jaglanej

  • 3 szklanki mleka ryżowego

  • 2 łyżki ksylitolu

  • 3 łyżki nerkowców

  • mango




Przygotowanie:

  1. Banana zblenduj, po czym wymieszaj wszystkie składniki na ciastka - wyrób ciasto

  2. Z gotowego ciasta uformuj kuleczki, które następnie spłaszcz i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (15/20 minut).

  3. Kaszę jaglaną opłucz dwukrotnie, a następnie ugotuj do miękkości w mleku z dodatkiem ksylitolu.

  4. Ugotowaną kaszę zblenduj z nerkowcami i tak powstały krem nałóż na ciastka, przykryj kolejnym ciastkiem.

  5. Na wierzchu każdego ciastka wyłóż odrobinę kremy i drobno pokrojone mango.


Kalorie:

Całość (10 ciasteczek) - ok. 2310kcal

1 ciasteczko - ok. 231kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.