Składniki:
Ciasteczka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 banan
- 3 łyżki masła orzechowego
Krem
- 100g kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka ryżowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki nerkowców
- mango
Przygotowanie:
- Banana zblenduj, po czym wymieszaj wszystkie składniki na ciastka - wyrób ciasto
- Z gotowego ciasta uformuj kuleczki, które następnie spłaszcz i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (15/20 minut).
- Kaszę jaglaną opłucz dwukrotnie, a następnie ugotuj do miękkości w mleku z dodatkiem ksylitolu.
- Ugotowaną kaszę zblenduj z nerkowcami i tak powstały krem nałóż na ciastka, przykryj kolejnym ciastkiem.
- Na wierzchu każdego ciastka wyłóż odrobinę kremy i drobno pokrojone mango.
Kalorie:
Całość (10 ciasteczek) - ok. 2310kcal
1 ciasteczko - ok. 231kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.