9 lutego 2020

Babeczki z kuskusu z jogurtem naturalnym



Składniki:

  • masło orzechowe - 2 łyżki
  • dżem truskawkowy - 2 łyżki
  • kuskus razowy - 125 g
  • jajo - 3 szt.
  • napój migdałowy - 1 szklanka
  • wrząca woda - 1/2 szklanki
  • erytrytol - 3 łyżki
  • mąka ryżowa - 3 łyżki
  • masło kokosowe - 1 łyżka
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Napój migdałowy zagotuj i połącz wrzącą wodą, a następnie tą mieszanką zalej kuskus.
  2. Kuskus zostaw pod przykryciem na około 10 minut.
  3. Kolejno dodaj jajka, jogurt, masło kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę - porządnie wymieszaj.
  4. Masę przełóż do foremek, a następnie piecz przez około 25 minut w 190 stopniach.
  5. Upieczone i ostudzone babeczki polej masłem orzechowym i na wierzch ułóż dżem.


Kalorie:
Całość (18 babeczek) - ok. 1360 kcal
1 babeczka - ok. 76 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.