Bogate w błonnik i smak! :)
Niepozorne, jednak w towarzystwie pasty lub sosu potrafią nasycić!
Składniki:
- 1/2 średniej wielkości dyni hokkaido
- 3 łyżki mąki lnianej
- 2 białka jajek
- 1 łyżka pestek dyni
- przyprawy: ajowan, czarna sól kala namak
- Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do dyni dodać białka, mąkę lnianą, przyprawy i całość wymieszać.
- Z masy uformować niewielkie placuszki, na wierzchu każdego poukładać pestki dyni.
- Placuszki piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (25 placuszków)- ok. 300kcal
1 placuszek- ok. 12kcal