8 sierpnia 2016

KOTLECIKI Z DORSZA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI

To mój kolejny przystępny sposób na rybę!
Kotleciki są delikatne i nie da się w nim wyczuć tego typowego rybnego posmaku ;)

Do kotlecików podałam pieczone ziemniaczki, które idealnie skomponowały się z całością!


Składniki:
  • 3 filety z dorsza
  • 1 brokuł
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki teff (Green Essence)*
  • kilka ziemniaków
  • koperek
  • przyprawy: sól himalajska bazylia, papryka słodka, kurkuma
Przygotowanie:
  1. Filety z dorsza zblendować wraz z brokułem, jajkami, koperkiem, mąką teff oraz przyprawami.
  2. Z masy uformować kotleciki, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 180 stopniach.
  3. Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić na kawałki, lekko oprószyć solą oraz kurkumą i upiec w piekarniku (20 minut/180 stopni).
  4. Gotowe kotleciki podać z ziemniaczkami. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 900kcal
1 porcja- ok. 300kcal