Bardzo często jem je prosto z paczuszki, jednak czasem wydaje mi się to zbyt nudne i wykorzystuję je do wypieków pod różnymi postaciami.
W tym przepisie smaki orzechowe połączyłam z kremem kasztanowym i wyszło coś wspaniałego!
Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego, że orzechy są bogatym źródłem wszelkich składników odżywczych, a kawałkiem takiego ciasta sprawimy, że nie tylko poczujemy cudowną słodycz, ale również dostarczymy organizmowi wiele dobrego :)
Składniki:
Ciasto
- 1 szklanka mąki gryczanej (zmielonych płatków gryczanych)
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 2 białka jajek
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki mleka orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka stevi
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki mleka orzechowego
- 1 czubata łyżka kremu kasztanowego
- 4 daktyle suszone
- do dekoracji: orzechy brazylijskie i włoskie
Ciasto
- Banana zblendować z mlekiem.
- Dodać mąkę gryczaną, mielone orzechy, cynamon i stevię.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku wraz z pokrojonymi drobno daktylami.
- Wystudzoną kaszę zblendować na gładko z kremem kasztanowym.
- Na wcześniej upieczone ciasto wyłożyć krem i ozdobić orzechami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1800kcal
1 kawałek- ok. 129kcal