16 marca 2015

BEZGLUTENOWY MAKARON Z SOSEM BATATOWYM I ZIARNAMI KONOPII

Miałam ochotę na lekki obiad i pierwsze, co przyszło mi na myśl to makaron z wegańskim sosem :)

Do przygotowania użyłam makaronu z mąki ryżowej i kukurydzianej o bardzo delikatnym smaku, a podałam go z sosem na bazie batata- słodkiego ziemniaka (bo trzeba korzystać dopóki są łatwo dostępne!). Całość posypałam uprażonymi, łuskanymi ziarnami konopii o niezwykle aromatycznym smaku!


Składniki:
  • 50g makaronu kukurydziano- ryżowego
  • 1 batat
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziaren konopii łuskanej 
  • 1 łyżeczka kiełków brokuła
  • przyprawy: curry, papryka słodka
  • do dekoracji: pomidory koktajlowe, kiełki brokuła
Przygotowanie:
  1. Batata ugotować, a następnie zblendować z przecierem pomidorowym i przyprawami.
  2. Makaron ugotować i odcedzić.
  3. Gotowy makaron podawać z sosem z batata, uprażonymi na suchej patelni ziarnami konopii, kiełkami brokuła i pomidorkami koktajlowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 540kcal
1 porcja- ok. 270kcal

Bataty everywhereWiosenny detoks