15 grudnia 2014

BEZGLUTENOWY MAKOWIEC

Kolejna odsłona uwielbianego przez wszystkich makowca, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole!

Tym razem wersja dla "bezglutenowców" :) Bo każdy ma prawo to słodkich szaleństw w święta :)


Składniki:
Spód
  • 8 łyżek płatków jaglanych
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
Masa makowa
  • 100g maku
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki mleka
  • garść daktyli
  • 1 łyżka suszonej skórki z cytryny
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Spód
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  3. Masę przełożyć do formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Z małej części ciasta upiec ciasteczko w kształcie gwiazdki.
Masa makowa
  1. Mak wraz z płatkami i cynamonem namoczyć w mleku (przez około godzinę), a następnie zagotować.
  2. Dodać daktyle i dokładnie zblendować całość.
  3. Do masy dodać pokruszone nerkowce oraz skórkę z cytryny i wymieszać.
  4. Masę makową przełożyć na spód ciasta i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Gotowy makowiec udekorować ciasteczkiem i posypać płatkami migdałowymi.

Ktoś się skusi? :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1530kcal
1 kawałek- ok. 77kcal

Lekkie ŚwiętaWigilia 2014