10 marca 2015

RYŻOWE SAKIEWKI Z FARSZEM STRĄCZKOWYM I TRAWĄ PSZENICZNĄ

Ostatnio  bardzo popularnym wykorzystaniem strączków są pasztety, pasty, czy wypieki.
Ja próbowałam już wszystkiego z powyższych i chciałam podać je w nieco odmiennej wersji- myślę, że się udało :)

Sakiewki z lekkiego papieru ryżowego wypełnione dwoma rodzajami farszu strączkowego okazały się być wspaniałą, pełnowartościową przekąską :) A dodatek trawy pszenicznej nadał im nie tylko niepowtarzalnych wartości odżywczych, ale również smakowych!


Składniki:
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 4 łyżki fasoli mung
  • 4 łyżki żółtej soczewicy
  • 3 łyżki kaszy kuskus
  • 1 łyżka trawy pszenicznej (proszek)
  • pomidory koktajlowe
  • 3 liście sałaty
  • łodygi koperku
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • przyprawy: curry, sos sojowy, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Fasolę mung i soczewicę namoczyć, a następnie ugotować (w oddzielnych garnkach).
  2. Fasolkę zblendować z trawką pszeniczną, pestkami dyni, sałatą i sosem sojowym.
  3. Soczewicę zblendować z wcześniej przygotowaną kaszą kuskus, słonecznikiem i dodatkiem curry.
  4. Pomidory koktajlowe posypać słodką papryką i ugrillować (15 minut/ 180 stopni).
  5. Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, a następnie na środek nałożyć po łyżce każdego farszu, zawinąć i związać gałązką koperku.
  6. Sakiewki podawać posypane sezamem z pomidorami koktajlowymi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 sakiewek)- ok. 785kcal
1 sakiewka- ok. 131kcal

Wiosenny detoks