15 czerwca 2018

MAKARON Z GRZYBAMI SHIITAKE I SZPARAGAMI

Lekki orkisz, zielone, chrupiące szparagi i shiitake - to kompozycja tworząca pyszne oraz wartościowe danie :)



Składniki:

  • 250g makaronu orkiszowego

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 5 żółtych pomidorów

  • kilka zielonych szparagów

  • słoiczek grzybów shiitake w zalewie

  • kostka tofu

  • 1 łżyka miso

  • natka pietruszki

  • pestki dyni




Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.

  2. Na patelni rozgrzej polej, podsmaż posiekane cebulkę i czosnek, następnie dodac pokrojone w kostkę pomidory, tofu oraz szparagi – całość dopraw i smaż dopóki pomidory puszczą soki.

  3. Następnie do całości wmieszaj pastę miso i smaż jeszcze prze chwilkę.

  4. Na koniec dodaj grzyby oraz makaron – całość wymiszaj i przełóż na talerz.

  5. Danie posyp natką pietruszki i pestkami dyni.


Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1980kcal

1 porcja – ok. 495kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.