26 października 2014

JESIENNE CIASTO KASZTANOWE

Przy okazji leniwej niedzieli upiekłam ciasto w klimacie jesiennym. Z dodatkiem ciekawe w smaku mąki kasztanowej i naturalną słodyczą bananów oraz daktyli.

Ciasto, jak najbardziej zaliczyć można do kategorii "bez pszenicy", "zdrowe i dietetyczne" z resztą jak wszystkie moje wypieki ;)

Za każdym razem próbuję pokazać, że mając do dyspozycji kilka odpowiednich składników można wyczarować coś pysznego, a jednocześnie bardzo zdrowego ;)

Mam nadzieję, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu i spróbujecie go wykorzystać w swojej kuchni!


Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki kasztanowej
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 jabłko
  • 2 białka jajek
  • kilka daktyli
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Banana obrać ze skórki, a następnie zblendować z białkami oraz daktylami.
  2. Do miski dodać mąkę kasztanową ze stevią i ponownie wszystko razem zblendować.
  3. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), po czym odsączyć z nadmiaru soku i dodać do masy, dokładnie mieszając.
  4. Ciasto piec w sylikonowej formie, bądź zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie była to mała keksówka) przez około godzinę w temperaturze 160 stopni.

Po upieczeniu ciasto najlepiej odstawić do wystygnięcia.
Można podawać je lekko oprószone cynamonem, wtedy jest jeszcze bardziej aromatyczne ;)
Ja jednak zdecydowałam się na dodatek chrupiących orzechów pecan!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 615kcal
1 kawałek- ok. 77kcal

Imieniny u cioci