29 lutego 2016

KRĄŻKI ANANASA ZAPIEKANE W CIEŚCIE MIGDAŁOWYM

Powszechnie wiadomo, że ananas jest uznawany za owoc wspomagający odchudzanie.
Zawarty w nim błonnik wspomaga proces trawienia oraz usuwa toksyczne produkty przemiany materii.

Zatem bardzo często jest on bazą do przygotowania witaminowych koktajlów oczyszczających.
Jednak ja dzisiaj zdecydowałam się na wykorzystanie go w nieco inny sposób ;)

Zapieczony w słodkim cieście migdałowym też smakuje rewelacyjnie!


Składniki:
  • 1 świeży ananas
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżka erytrolu
  • 4 łyżki mąki migdałowej (Green Essence)*
  • do podania: nerkowce, daktyle
Przygotowanie:
  1. Ananasa obrać i pokroić w krążki.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać z erytrolem i mąką migdałową.
  3. Krążki ananasa zanurzyć w cieście, a następnie ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia)- piec około 15 minut w 180 stopniach.
  4. Gotowe krążki podać z ulubionymi bakaliami- u mnie były to daktyle i nerkowce.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (7 krążków)- ok. 700kcal
1 krążek- ok. 100kcal