Czyli szybkie i lekkie danie! Z odrobiną słońca na talerzu!
Czarny to mój ulubiony kolor jeśli chodzi o ryż. Przy gotowaniu uwalnia się cudowny aromat... a podczas jedzenia niebanalny smak!
Połączyłam go z raczej delikatnymi smakami dyni i bobu oraz charakterystyczną nutą orzeszków pinii, które świetnie dopełniły całego dania.
Takie danie jest bogate w wiele składników odżywczych. Można je zapakować w pojemnik i cieszyć się słonecznym lunchem w pracy :)
Składniki:
- 3 łyżki czarnego ryżu
- 2 łyżki bobu
- 100g dyni hokkaido
- 1 łyżeczka orzeszków pinii (firmy OWOCOWY RAJ)*
- przyprawy: sól morska, garam masala
- Ryż ugotować (około 30 minut).
- Dynię pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą garam masala i zapiec w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
- Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać ze skórek.
- Wszystkie składniki wymieszać i podać z uprażonymi (na suchej teflonowej patelni) orzeszkami pinii.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 280kcal