2 czerwca 2018

WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I RABARBAREM

Uwielbiam korzystać z darów natury, a rabarbar jest jednym z nich! Dostępny tylko krótką chwilę w ciągu całego roku, więc korzystajmy!



Składniki:

  • 200g mąki orkiszowej

  • 150g mąki ryżowej

  • 3 banany

  • 2 łyżki masła migdałowego

  • 2 łyżki masła kokosowego

  • 5 jabłek

  • 2 łodygi rabarbaru

  • 3 łyżki syropu z agawy

  • cynamon


Przygotowanie:

  1. Rabarabr obierz, a następnie pokrój na kawałki i podduśc na patelni.

  2. Jabłka zetrzyj na tarce i dodaj do rabarbaru – do całości wmieszaj cynamon i syrop z agawy, po czym duś jeszcze kilka minut.

  3. Mąki wymieszaj ze zblendowanymi bananami oraz masłem migdałowym i kokosowym – wyrób ciasto.

  4. Większą częśc ciastka wyłóż na spód blaszki, następnie jabłka z rabarbarem i kruszonkę z pozostałej części ciasta.

  5. Ciasto piecz około 20 minut w 190 stopnach.

  6. Gotowe posyp posiekanymi migdałami.


Kalorie:

Całość (24 kawałk) – ok. 2580kcal

1 kawałek – ok. 108kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.