Jednym z nich był właśnie makaron, najpierw smażony BEZ TŁUSZCZU! , a następnie zapiekany w piekarniku z mnóstwem świeżych, młodych warzyw!
Danie jest bardzo pożywne, a przeróżne smaki młodych warzyw skradły moje kubki smakowe :)
Składniki:
- 100g makaronu bezglutenowego świderki
- pęk młodej marchewki
- cukinia
- bakłażan
- pęczek rzodkiewki
- gałązka pomidorków koktajlowych
- garść kiełków słonecznika
- 2 łyżki pasty curry
- 1 łyżka masła orzechowego
- przyprawy: bazylia, tymianek
- Makaron ugotować i odcedzić.
- Cukinię, rzodkiewkę oraz bakłażana pokroić na kawałki, po czym wymieszać z pastą curry i ziołami.
- Marchew dokładnie umyć, odciąć nać i natrzeć masłem orzechowym oraz pastą curry.
- Kawałki pokrojonych warzy oraz marchew podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
- Następnie dodać makaron, podsmażyć jeszcze przez chwilę, na wierzch wyłożyć marchewki oraz pomidorki koktajlowe i zapiec w piekarniku (10 minut/180stopni).
- Gotowe danie posypać kiełkami słonecznika.
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 755kcal
1 porcja- ok. 252kcal