24 maja 2019

WEGAŃSKI SERNIK Z MALINAMI

Jeśli wiosna to pora na sernik z owocami! Oczywiście wegański sernik :)



Składniki:

Spód i kruszonka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 3 banany

  • 1 łyżka ksylitolu

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • dodatkowo na wierzch: garść płatków owsianych


Masa

  • 250g tofu naturalnego

  • 2 łyżki ksylitolu

  • 4 łyżki mleka ryżowego

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • szczypta wanilii

  • dodatkowo: maliny


Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj i wszystkie składniki na spód połącz ze sobą.

  2. 3/4 ciasta wyłóż na spód formy (sylikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia).

  3. Tofu zblenduj z mlekiem, ksylitolem, sokiem z cytryny oraz wanilią - masę wyłóż na spód.

  4. Na masie z tofu umieść maliny, a całość przykryj kruszonką z pozostałego ciasta, oprószając je równocześnie płatkami owsianymi.


Kalorie:

Całość (25 kawałków) - ok. 2240kcal

1 kawałek - ok. 90kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.