27 kwietnia 2015

RAW BAKALIOWE BATONIKI Z AMARANTUSA

Szybkie, proste batoniki, które mogą stanowić energetyczną przekąskę w ciągu dnia!

 

Delikatny i lekki amarantus świetnie komponuje się z pożywnymi, słodkimi bakaliami- z tej prostej, aczkolwiek pełnowartościowej mieszanki wyszły naprawdę niezłe batoniki :)

Spakowane i zjedzone w pracy, czy szkole mogą zastąpić drugie śniadanie, a przy tym dostarczyć energię potrzebną na cały dzień.

Myślę, że to również świetna propozycja na małe, słodkie i dietetyczne "co nieco" :)


Składniki:
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, następnie odcedzić i zblendować na mus.
  2. Do rodzynek dodać amarantus, żurawinę, nasiona chia i pokruszone nerkowce- całość dokładnie wymieszać.
  3. Do formy wyłożyć masę (mocno ugniatając) i schłodzić w lodówce przez 2 godziny- po wyjęciu pokroić na batony.
Batony najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu (lodówce), wtedy są zwarte, nie rozpadają się i smakują najlepiej!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 batonów)- ok. 470kcal
1 baton- ok. 39kcal