15 kwietnia 2020

Batony owsiane z bakaliami



Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 200 g mieszanki orzechów
  • 100 g moreli suszonych
  • 100 g rodzynek
  • 2 banany
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Płatki wymieszaj z posiekanymi morelami i orzechami. Dodaj również wcześniej namoczone i odcedzone rodzynki.
  2.  Banany zblenduj wraz z jajkami, po czym dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  3.  Masę wyłóż do formy i piecz około 20/25 minut w 190 stopniach (po upieczeniu odstaw do wystygnięcia i pokrój na batony).


Kalorie:
Całość (20 batonów) - ok. 3085 kcal
1 baton - ok. 258 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Czekoladowe praliny z masłem orzechowym i dżemem



Składniki:

  • czekolada gorzka 99% - 150 g
  • masło orzechowe - 4 łyżki
  • dżem truskawkowy (lub inny) - 5 łyżeczek
  • nerkowce - 15 szt.

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wylej po łyżeczce na dno sylikonowym foremek na babeczki, jednocześnie rozprowadzając ją na brzegach (na wysokość kilku milimetrów). Odstaw do stężenia.
  2. Następnie nałóż do każdej masło orzechowe i odrobinę dżemu, po czym przykryj kolejną łyżeczką czekolady.
  3.  Na wierzch każdej praliny wciśnij nerkowca i odstaw do lodówki. Po 15 minutach praliny będą gotowe.


Kalorie:
Całość (15 pralin) - ok. 1615 kcal
1 pralina - ok. 108 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.