1 lipca 2014

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z KOTLECIKAMI Z CUKINIĄ

Czyli zielono mi!!

 

Kolejny pyszny letni obiad:)
Połączenie chłodniku z kotlecikami z kuskusem i cukinią- jedno z lepszych!


Składniki:

Chłodnik
  • 370g jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek bulionu warzywnego
  • 5 ogórków
  • koperek
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka pistacji
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek
Kotleciki
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 1 cukinia
  • koperek
  • 1 jajko
  • przyprawy: curry, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn
 
Przygotowanie:

Chłodnik
  1.  Jogurt naturalny wymieszać z bulionem.
  2. Ogórki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), a następnie dodać do jogurtu.
  3. Do całości dodać posiekany koperek i przyprawy.
  4. Schłodzić w lodówce.
  5. Przed podaniem skropić sokiem z limonki i posypać pistacjami.
Kotleciki
  1. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), odcedzić z nadmiaru wody i dodać do kaszy z jajkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami.
  3. Wszystko razem wymieszać, a następnie uformować małe kotleciki.
  4. Kotleciki piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
 Sycące, a jednocześnie lekkie- tak jak lubię najbardziej ;)

 Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok.690kcal
1 porcja- ok. 345kcal

Wegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiadCukinia 2014