5 maja 2017

KAROBOWY JAGIELNIK Z GRANATEM

Weekend nadszedł, więc pora na słodkości!
A że uwielbiam kaszę jaglaną to kasza w ruch i ciacho na stół! ;)


Składniki:
  • 400g kaszy jaglanej
  • 4 łyżki karobu
  • 5 łyżek miodu kasztanowego
  • 1 granat
  • do podania: duża łyżka masła z nerkowców
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukaj, a następnie ugotuj w wodzie.
  2. Ugotowaną i lekko ostudzoną kaszę wymieszaj dokładnie z karobem i miodem.
  3. Formę wyłóż folię spożywczą, na dnie poukładaj ziarenka granatu, następnie nałóż kaszę jaglaną- ciasto odstaw na kilka godzin do schłodzenia w lodówce. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 blaszki o średnicy 20cm/20 kawałków)- ok. 2020kcal
1 kawałek- ok. 101kcal