19 października 2019

JABŁKOWE BABECZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I KOKOSEM



Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 250 ml napoju owsianego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • garść pieczonych płatków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj z jajkami oraz mlekiem.
  2. Dodaj suche składniki, tj. cynamon, przyprawę piernikową i mąki - całość wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj drobno pokrojone jabłko, masę przelej do foremek.
  4. Babeczki piecz około 20 minut w 185 stopniach, gotowe polej masłem orzechowym i posyp kokosem.


Kalorie:
Całość (12 babeczek) - ok. 1190 kcal
1 babeczka - ok. 99 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

PIERNIKOWA OWSIANKA



Składniki:

  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 1 łyżka chia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 350 ml napoju owsianego
  • 150 ml wody
  • banan
  • pół jabłka
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 3 orzechy włoskie
  • pasek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 daktyle

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane wymieszaj z lnem, chia, cynamonem, przyprawą piernikową.
  2. Następnie zalej mlekiem oraz wodą i ugotuj.
  3. Gotową owsiankę przełóż do dwóch misek, udekoruj bananem pokrojonym w plastry, jabłkiem, pestkami dyni, kawałkami czekolady, orzechami włoskimi oraz masłem orzechowym i daktylem.


Kalorie:
Całość (2 porcje) - ok. 1350 kcal
1 porcja - ok. 675 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.