28 czerwca 2014

PLACEK Z CIECIERZYCY Z PASTĄ Z BOBU

Już od dawna zamierzałam upiec placek z ciecierzycy, który będzie przypominał orientalny chlebek.
Dodałam sezamu, który sprawił, że to danie stało się jeszcze bardziej azjatyckie ;)

Tak dla kontrastu- pasta z bobu! Przecież mamy sezon, więc czemu nie skorzystać? Czemu nie podać tego właśnie z plackiem z ciecierzycy? ;)

Danie jest w zupełności wegańskie, zdrowe i sycące ;)


Składniki:

Placek
  • szklanka ciecierzycy
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki sezamu
  • curry
Pasta
  • 250g bobu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • przyprawy: pieprz, sól morska, rozmaryn

Przygotowanie:

Placek
  1. Ciecierzycę namoczyć przez co najmniej 4 godziny i ugotować.
  2. Len mielony zaparzyć we wrzątku.
  3. Następnie zblendować ciecierzycę z lnem, natką pietruszki i curry.
  4. Do masy dodać 3 łyżki sezamu i wymieszać.
  5. Całość przełożyć do sylikonowej formy i posypać pozostałą łyżką sezamu.
  6. Całość piec 20 minut w temperaturze 180 stopni (czas zależy od tego, jaki stopień wypieczenia chcemy uzyskać).*
 Pasta
  1.  Bób ugotować do miękkości.
  2. Ugotowany bób rozgnieść z oliwą i przyprawami. 
*Mój placek był w środku wypieczony, ale nie przesuszony, a z wierzchu chrupiący!

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1150kcal
1 kawałek- ok. 115kcal

Wegetariański obiad IIIBy Niejadek Zjadł ObiadekCukrzyca ciążowa-obiadW drodze na wakacje Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014